İnternet Pazar Yerleri

E-ticaret ile uğraşan birisi olarak yazacaklarımı okumanızda fayda var. Öncelikle insanları İnternet Pazar yerleri olarak hizmet veren sitelerin çok güvenli olduğuna inandırarak alışverişleri için bu sitelere yönlendirmek tamamen yanlış. Neredeyse tüm İnternet pazar yerlerinde mağazam var ve buralarda satış yapmaya çalışıyorum, ancak buradaki saçma ve haksız rekabet o kadar çok ki binlerce ürün satmama rağmen ortada kazanılan bir para yok.

İnternet Pazar Yerlerinde Haksız Rekabet


Nasıl mı ? Sizin toptan olarak aldığınız 10 liralık malı 14 liraya satmanız lazım ki para kazanıp vergi ödeyin mağaza parası, listeleme parası ödeyin dimi ama. Ama bir bakıyorsunuz aynı malı adam 11 liraya satıyor, nasıl olur böyle bir şey deyip sizde 10,90 tl ye satmaya başlıyorsunuz, sonra bir bakıyorsunuz aynı mağaza malı 9 liraya yani sizin toptan alışınızdan bile aşağıya çekmiş ve satış yapıyor. Bu nasıl mı oluyor  ? hemen şöyleyim o zaman. İnternet pazar yeri sizden aylık mağaza parası alıyor ya, işte rakibiniz olan diğer firmadan almıyor, sizden listeleme ücreti alıyor ya, rakibinizden almıyor, sizden %10 kesiyor ya, rakibinizden %5 kesiyor. Sizde bir şeyler satıp para kazanacağınızı zannediyorsunuz :)

İnternet pazar yerlerinin iki  kazananı var, birisi pazar yerinin kendisi çünkü sizin malınızın üzerinden eşek yüküyle komisyon keser. ikincisi de kargo firmaları :) 
E-ticarete girecek kişilerin bu haksız rekabeti bilmesinde ve ona göre bu işe girmesinde fayda var.

Ayrıca İnternet pazar yerleri yüksek bütçeli reklamlar ile, halkı güvenli alışveriş yapabilecek tek adresin İnternet pazar yerlerinin olduğu algısını yaratmaya çalışmaktadırlar. Aslına bakarsanız zaten hemen hemen tüm e-ticaret siteleri de bu Pazar yerlerinin kullandığı ödeme yöntemlerini kullanmaktadırlar.

Yani güvenlik aynı seviyede. İnternet pazar yerlerinde müşterinin ödemesi kargosunu teslim alana kadar nasıl blokeli tutuluyorsa bir firmanın kendisine ait sitesinden yaptığınız alışverişlerin ödemesi de sanal posların sahibi firma yada bankalarda 14 gün yada 21 gün boyunca blokeli tutularak satıcı mağazaya ödenmiyor. Yani kargonuz un gelmemesi gibi bir durumda, alış veriş yaptığınız kartın ait olduğu bankaya basit bir itiraz ile paranızı geri alabiliyorsunuz. Hakeza iade işleminde de aynı işlemi izleyerek paranızı geri alabilirsiniz. 

Ayrıca İnternet pazar yerlerinde ki en büyük sıkıntıyı her kes gizlemektedir. Bu sıkıntı da vergiye tabi olmayan alakasız kişilerin yani şirket olmayan binlerce insanın da satış yapmasıdır.

Böyle bir durumdan zarar görüp pazar yerini şikayet etseniz de dava açsanız da hiçbir sonuç alamadığınızı biliyor muydunuz ? 

Neden mi ? Adından da anlaşılacağı gibi İnternet pazar yerleri sadece bir pazar yeri, satıcıyla alıcının buluştuğu mahalle pazarı gibi. Hiçbir malı satmadığı ve kargolamadığı için de yasal olarak zararlarınız dan da sorumlu değiller.
Sadece dükkanlarının mal sahipleri olarak kiralarını toplarlar o kadar.

Amacım bu İnternet pazar yerlerini kötülemek ya da karalamak değil. Elbette böyle sitelerin var olması gerekli. Ancak tüm mağaza sahiplerine doğru ve eşit hakları tanımaları da gerekmektedir. Ayrıca şirketlere ait e-ticaret sitelerini dolandırıcı yada güvenli alış veriş yapılmayacak yerler gibi göstermek te doğru değil.

İnternet sitesi yapma işine gelince;


Kaliteli bir firmadan işinizin yükünü kaldırabilecek bir yazılım satın almak . Orta halli bir firma için maksimum 1000 TL ila 4000 TL ye güzel bir e-ticaret sitesi satın alabilirsiniz.

Açacağınız e-ticaret sitesine  kaliteli bir seo çalışması yaparak yada az bütçelerle yaptırarak sitenizi Google da görünmesini sağlayabilirsiniz. Bütçenize göre vereceğiniz Google ve facebook reklamları ile çok güzel satışlar yapabilirsiniz.


Her şeyden önemlisi de kendi markanız ve kendi siteniz ile sadık müşteri kazanabilir ve birkaç yıl için de, kendi sektörünüzde bir marka haline gelebilirsiniz. Tabi bu müşterilerinize verdiğiniz hizmet kalitesi ile doğru fiyat politikası ile eş değer olarak gider. Ancak İnternet pazar yerlerinde bunları yapmanız pek mümkün değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder